Rajzeszközeim / Art Supplies

Habár eddig még nem nagyon kaptam azzal kapcsolatos kérdést, hogy milyen eszközöket is használok egy-egy rajz elkészítéséhez, azonban úgy gondoltam néhány bekezdés erejéig, képes illusztrációkkal megspékelve  betekintést nyújtok ezekről a “titkokról” is.

Ceruzák

Grafit ceruzák: Derwent graphic

Amit tudni kell a Derwent grafit ceruzáiról, hogy széles skálán, 20 különböző keménységi fokozatban, keménységű változatban érhetőek el, a finom és éles 9H-tól a puha és könnyen elkenhető 9B-ig. És amiért ezt használom: ideális a finom, részletgazdag illusztrációkhoz, a sötét árnyékokhoz és a különböző textúrák kidolgozásához. A Derwent grafit és papírceruza (vagy satírrúd) együttes használatával érem el azt a szép hatást, amit a rajzaimon láthattok.

Papírceruzák és tortillionok

Sokféleképpen nevezik, például:  satírceruza, satírrúd, papírrúd, javító papírrúd, dörzsceruza stb. A papírceruza nem más, mint préselt papírrúd, ami ceruza formájúra van kialakítva. Különböző vastagságúakat tudsz beszerezni, és attól függően, hogy mekkora területen kell vele dolgozni, ki tudod választani a legalkalmasabbat. A papírceruza alkalmas a grafit elsatírozására, egységes tónus létrehozására, tökéletes színátmenet elérésére és a színek keverésre.

Rajzlapok

Első kép: Canson 1557 rajztömb (120g/m2, A/4, 30 lap/tömb)

A Canson 1557 rajzlapok igazi hófehér, enyhén textúrált felületű, savmentes papírok. Egy ilyen tömb 30 db A/4-es méretű lapot tartalmaz, a lapok pedig 120 g/m2 súlyúak.

A Canson 1557 papír elsősorban ceruzarajzokhoz, szénhez és pasztellhez ideális, de súlyának és textúrájának köszönhetően akár akvarell, tinta, toll, vagy gouache technikával is alkothatsz erre a rajzlapra. Ez a papír akár többszöri radírozásnak is ellenáll a felület sérülése nélkül. 100% alfa-cellulóz anyaga nem tartalmaz farostokat. A savmentességnek köszönhetően a papírok rendkívül tartósak.

Második kép: Canson XL aquarelle spirálos akvarelltömb

A Canson XL tömbök, főként az akvarell papírtömbök nagyobb igénybevételre vannak tervezve. Ezek az akvarelltömbök 30 lap, 300 g-os  akvarellpapírt tartalmaznak spirálos, de mikroperforált kötéssel, hogy a lapokat minél szebben, gond nélkül eltávolíthatók legyenek. Savmentes, hidegen sajtolt felületű, ezen belül is inkább finomabb, kevésbé erős textúrájú. A felületkezelés formulájának köszönhetően ameddig nedves a felülete, gond nélkül javítható a munka.

Alkalmas akvarell-, gouache- és akrilfestéshez.